În acest an se vor face în continuare angajări la Alstom România, după ce în 2023 s-au alăturat echipei aproximativ 200 de persoane.
Alstom, lider global în mobilitate inteligentă și sustenabilă, a primit certificarea Top Employer 2024 pentru România și alte 26 de țări. Titlul este acordat companiilor implicate în crearea unui mediu de lucru optim și aplicarea celor mai bune practici de management al resurselor umane. Baza pentru acordarea certificatului este un audit cuprinzător care acoperă douăzeci de domenii, cum ar fi strategia de resurse umane, mediul de lucru, achiziția de talente, formarea, starea de bine a angajaților, diversitatea și integrarea.
”Lucrul la Alstom oferă membrilor echipei noastre oportunități enorme de dezvoltare pe termen lung – atât în România, în special în București și Cluj – cât și în cadrul întregului grup. Ca parte a unei echipe cu adevărat internaționale, angajații noștri pot contribui activ la multe proiecte internaționale care joacă un rol foarte important în modernizarea și decarbonizarea mobilității în întreaga lume. Suntem extrem de mândri de certificatul Top Employer și sperăm să rămânem un angajator preferat pentru orice bun profesionist care dorește să contribuie în mod real la un viitor mai bun”, a declarat Cristina Mănuc, director de Resurse Umane al companiei Alstom pentru România, Bulgaria și Republica Moldova.
Angajări la Alstom România: țintă de 430 de persoane în 2024
Certificatul Top Employer confirmă angajamentul Alstom de a crea un loc de muncă prietenos pentru cei 1.500 de angajați din România, unde Alstom este lider de piață în semnalizare și electrificare feroviară. Mai mult, inginerii români contribuie în prezent cu expertiză în 28 de proiecte internaționale de semnalizare și infrastructură implementate în multe țări din cadrul grupului Alstom.
Numai în 2023, Alstom a înregistrat aproximativ 200 de angajați noi în România și va continua să crească în 2024 și mai departe, urmând să angajeze alte 430 persoane până la sfârșitul anului financiar.
Alături de inginerie, serviciile de mentenanță feroviară reprezintă un domeniu în care este nevoie constantă de forță de muncă, Alstom fiind compania care oferă servicii de mentenanță pentru flota de trenuri de metrou București de aproape 20 de ani. Organizația de servicii profesionale a Alstom din Cluj-Napoca, unde lucrează peste 800 de angajați în trei divizii, oferă servicii financiare, de resurse umane și de achiziții pentru multe țări din grup.
În planurile sale de recrutare, Alstom acordă o atenție deosebită tinerilor și cooperării cu diverse universități. Alstom este una dintre primele companii din România care s-a alăturat programului de Studii Duale, care se află în prezent în faze incipiente de implementare la nivel național. Programul promovează o abordare practică a studiilor, deoarece studenții vor combina partea teoretică cu o parte practică menită să le crească șansele de integrare ușoară la viitorul lor loc de muncă.
Alstom activează în România de 30 de ani și este lider de piață în soluții de electrificare și semnalizare feroviară. Compania este responsabilă cu implementarea soluțiilor de semnalizare sau electrificare pe coridorul feroviar Rin-Dunăre precum și în zona Cluj, unde Alstom face parte și din consorțiul care construiește cel de-al doilea sistem de metrou din țară, în orașul Cluj Napoca și derulează proiecte de modernizare feroviară.
Prima soluție de semnalizare urbană CBTC din țară este în implementare de către Alstom pe Linia 5 de metrou din București. Compania este, de asemenea, furnizor de servicii de mentenanță pentru flota de metrou din București în ultimii aproape 20 de ani, având în continuare un contract în derulare valabil până în 2036.
În fiecare an, fiecare angajat Alstom primește în medie 21 de ore de formare folosind noile tehnologii. Platforma educațională a Universității Alstom, care a fost premiată de mai multe ori în întreaga lume, oferă angajaților o gamă largă de cursuri tehnice și de specialitate, precum și dezvoltarea așa-numitelor abilități soft. De asemenea, grupul extinde constant programe dedicate experților, inclusiv: World Class Manufacturing și World Class Engineering, care permit angajaților să obțină cunoștințe de la cei mai buni și apoi să le împărtășească la nivel local și global.