Polonia lanseaza noi licitatii pentru calea ferata

Administratorul de infrastructura feroviara din Polonia, PKP PLK, a anuntat lucrari de constructii estimate la 2,6 miliarde de euro (11 miliarde de zloti) anul acesta folosind fonduri alocate de la bugetul de stat si fonduri europene. „Acest prag este unul record in istoria companiei si o mare provocare care va avea un impact pozitiv asupra serviciilor de transport feroviar de calatori si de marfa”, a declarat PKP PLK.
In 2018, PKP PLK planuieste sa lanseze peste 200 de actiuni care includ licitatii pentru lucrari de constructie si modernizare care implica sectiunea de cale ferata Czyżew – Białystok (parte a liniei Rail Baltica), liniile Poznań – Szczecin si Chabówka – Zakopane, reconstructia garii Warszawa Zachodnia, dar si lucrari de reabilitare a accesului feroviar in trei porturi, Gdynia, Szczecin and Świnoujście. In plus, planurile companiei includ instalarea sistemului GSM-R.
La 4 ianuarie, compania a anuntat patru licitatii cu o valoare estimata de 479,5 milioane de euro (2 miliarde de zloti) pentru modernizarea „Liniei Carbunelui”, pe sectiunea Chorzów – Zduńska Wola (Chorzów Batory – Tarnowskie Góry – Zduńska Wola Karsznice), cu o lungime de 165 km. Aceasta face parte din Linia nr. 131, o importanta ruta internationala pentru transportul de marfa. In cadrul proiectului, garile si statiile vor fi modernizate si reconstruite. Documentatia proiectului va fi finalizata anul acesta, iar lucrarile de constructie se vor desfasura pana in 2022.
In ianuarie, PKP PLK a inceput lucrarile de modernizare pe sectiunea Drzeńsko – Kostrzyn, parte a liniei de cale ferata care leaga Szczecin de Wrocław. Proiectul in valoare de 38 de milioane de euro (160 de milioane de zloti), finantat din resurse nationale si bugetare, include si modernizarea a cinci statii (Kowalów, Laski Lubuskie, Ługi Górzyckie, Radów si Górzyca).
De asemenea, la inceputul acestui an, compania a lansat lucrari de modernizare pe sectiunea Olsztyn – Działdowo (83 km de linie) pentru a permite servicii de transport mai rapide intre Olsztyn si Varsovia. Valoarea proiectului este de 62,3 milioane de euro (260 de milioane de zloti) si include constructia de noi statii si lucrari de reabilitare la alte 12 statii. Conform estimarilor, lucrarile vor fi finalizate in 2019. Proiectul este implementat in cadrul Programului Operational Polonia de Est 2014-2020 cu o cofinantare europeana de 85%. La 10 ianuarie, administratorul de infrastructura din Polonia a semnat un contract in valoare de 6,6 milioane de euro (27,6 milioane de zloti) pentru documentatia necesara proiectului de modernizare a liniei diametrale din Varsovia. Trei statii vor fi construite in cadrul proiectului. In 26 de luni, va fi realizata documentatia completa a proiectului, vor fi obtinute permisele de mediu si analizele necesare pentru lansarea licitatiei pentru lucrarile de constructie si lucrarile de proiectare. Conform estimarilor, lucrarile vor incepe in 2020.
Mentionam ca tot in ianuarie, PKP PLK si Thales au semnat contractul pentru instalarea sistemului ERTMS/ETCS Level 2 pe sectiunea de linie E20 Kunowice – Terespol.

 

Informatii despre toate licitatiile din domeniul feroviar, publicate in SEAP, actualizate zilnic, gasiti pe site-ul www.catalogferoviar.ro, sectiunea “Licitatii”.