ARF a desemnat asocierea care va livra cele 16 locomotive noi pentru CFR Călători

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a anunțat marți după-amiază că a desemnat furnizorul celor 16 locomotive noi pentru CFR Călători, cu bani din PNRR.

Este vorba de Asocierea Alstom (Alstom Transport SA – lider, Alstom Transportation Germany GmbH – asociat), care a câștigat licitația pentru achiziția a 16 locomotive electrice noi pe patru osii cu sisteme ERTMS, capabile să circule cu o viteză maximă situată în intervalul 160 km/oră-200 km/oră și să tracteze până la 16 vagoane de călători. Contractul ce va fi semnat după expirarea perioadei de depunere a eventualelor contestații și respectiv după soluționarea contestaților/plângerilor formulate în cadrul procedurii de atribuire va include serviciile de mentenanță și reparații, pe o perioadă de 20 de ani. Finanțarea proiectului este asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

Mentenanță de 20 de ani, cu posibilitate de suplimentare, la cele 16 locomotive noi pentru CFR Călători

Astfel, după finalizarea propunerilor tehnice și financiare ale unicului producător de material rulant care a depus documentația de licitație, primirea avizelor conform necondiționate de la Autoritatea Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) și încărcarea Raportului final al procedurii în SICAP, Comisia de evaluare a oficializat câștigarea licitației, prin desemnarea producătorului de material rulant Alstom. Oferta financiară se ridică la suma de 767.510.640 lei, fără TVA, compusă din valoarea de livrare a 16 locomotive electrice și contravaloarea mentenanței pentru o perioadă de 20 de ani.

În contractul de achiziție este prevăzută o clauză de revizuire privind posibilitatea suplimentării perioadei de mentenanță cu încă 20 de ani, fără organizarea unei proceduri competitive, prin încheierea unui act adiţional. Locomotivele electrice vor fi utilizate de către SNTFC CFR Călători în cadrul contractelor de servicii publice atribuite.

Introducerea locomotivelor electrice ce fac obiectul acestei achiziții publice vizează creșterea eficienței modului de exploatare a serviciilor de transport feroviar de călători, reducerea poluării și creșterea confortului pe o serie de rute de pe rețeaua feroviară publică electrificată sau în curs de electrificare, după cum urmează:

Dej-Brașov-București-Constanța;
Timișoara-Arad-Brașov-București-Constanța;
Timișoara-Cluj Napoca-Iași;
Iași/Suceava-București-Constanța.