FOTO. Trenurile Alstom, prima locomotivă modernizată și tramvaie de epocă, expuse

Pe finalul Săptămânii Europene a Mobilității, bucureștenii au avut ocazia să viziteze trenul Alstom pentru rețeaua CFR și tramvaie de epocă ale STB, la Gara de Nord, precum și trenurile Alstom pentru metrou, la Depoul Berceni al Metrorex.

Expoziția de material rulant de la Gara de Nord din București a adus laolaltă responsabili din domeniul feroviar, ai transportului public, dar și numeroase familii cu copii care abia așteptau să se urce în locomotivă și să avționeze sirena, sau în noul tren Alstom care va circula pe rețeaua feroviară din România, ori în cele trei tramvaie de epocă ale Societății de Transport București.




Vom începe cu acestea din urmă, garate pe cele două linii de pe Bulevardul I.G. Duca din imediata vecinătate a principalei porți feroviare din România. Cu ele s-au organizat curse de aici și până la Gara Obor din estul Capitalei. Aceeași destinație au avut-o și cele patru automotoare Siemens Desiro (”Săgeata Albastră”) care au plecat din două în două ore de la linia 12 a Gării de Nord. Revenind la tramvaie, acestea au un parfum aparte, fiind utilizate pe șinele din Capitală în perioada interbelică, atunci când erau vârf de tehnologie. Vă lăsăm să le admirați în imaginile alăturate.

Locomotiva modernizată la Softronic Craiova, luată cu asalt

În Gara de Nord, principalele atracții au fost Trenul Prezidențial (despre care am scris un articol separat, ce poate fi citit AICI), două automotoare Malaxa ”de lux”, unul dintre trenurile Alstom cumpărate de Autoritatea pentru Reformă Feroviară și prima locomotivă a CFR Călători modernizată prin PNRR, la Softronic Craiova. La Salonul Regal din gară, amfitrionii expoziției au fost Iosif Szentes, fost director general al CFR Călători, acum reprezentant al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov (TPBI), și Mircea Dorobanțu, reprezentanrt al CENAFER.




Nou și vechi puse laolaltă, pe liniile 13 și 14 din stația feroviară. Adulți și copii deopotrivă s-au grăbit să se urce în locomotivă, în automotoare și în vagoane, unde și-au făcut sute de fotografii. În fața postului de conducere al locomotivei modernizate s-a format chiar o coadă considerabilă, la care am stat și noi, căci nu puteam rata momentul.

Trenul Alstom, așteptat să intre în serviciul comercial




Trenul Alstom a fost și el luat cu asalt de cei curioși să vadă viitorul transportului feroviar din România. Președintele ARF, Ștefan Roșeanu, a declarat că cel mai probabil trenul va intra în serviciul comercial în noiembrie sau decembrie, ”dacă nu vor mai apărea surprize birocratice”.

Roșeanu a mai menționat faptul că în momentul de față se află în diverse faze ale licitațiilor achiziția a încă 240 de trenuri, ceea ce va schimba total transportul feroviar în acest deceniu. În altă ordine de idei, potrivit președintelui ARF, și alte unități de material rulant sunt luate în considerare pentru a fi modernizate, în afară de locomotivele și vagoanele aflate deja pe fluxul companiilor de profil. Este vorba de încă 80 de locomotive, 400 de vagoane și 100-150 de automotoare. Pentru acestea se caută sursa de finanțare.

Trenurile Alstom pentru Metrorex, expuse la Depoul Berceni




Și Metrorex a fost ”vedeta” Săptămânii Europene a Mobilității de la București. La Depoul Berceni al transportatorului public subteran din Capitală au fost prezentate publicului noile trenuri Alstom destinate Magistralei 5 de metrou.

Directorul general al societății, Mariana Miclăuș, a precizat că, pe măsură ce ele vor intra în operare pe magistrala din Drumul Taberei, trenurile Bombardier care circulă pe acolo vor fi aduse înapoi pe magistralele 1 și 3, astfel încât se va reduce intervalul de succedare. Mai pe românește, vom aștepta mai puțin în stații.

Multitudine de activități în Săptămâna Europeană a Mobilității

Săptămâna Europeană a Mobilității este o campanie anuală organizată cu sprijinul Comisiei Europene, care încurajează comunitățile de pe continent să implementeze și să promoveze măsuri pentru un transport durabil.

La București, evenimentul a fost organizat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov (TPBI), împreună cu Primăria Capitalei, Consiliul Județean Ilfov și alți parteneri. Au avut loc primele curse demonstrative ale Trenului Metropolitan pe relația Gara de Nord-Gara Obor, expoziții de trenuri, de tramvaie și de alte vehicule de epocă, trasee speciale operate cu vehicule care au făcut istorie pe străzile Municipiului București, expoziții și dezbateri pe tema soluțiilor de mobilitate și a gestionării spațiului public comun, muzică de fanfară, ateliere de creație și întâlniri cu animale de companie pentru copii.