România are în momentul de față mai mulți bani pentru investiții în calea ferată decât a avut vreodată în istoria recentă. Dincolo de expertiza companiilor internaționale cu experiență în domeniu, pe care nimeni nu o contestă și de care este nevoie, este preferabil ca o bună parte din banii de la Comisia Europeană să ajungă în conturile unor companii românești, care să livreze produse conforme cu standardele CE. Acum se pregătesc de autorizare stâlpii CFR made in Romania.
La toate modernizările de tronsoane de cale ferată se înlocuiesc inclusiv stâlpii pentru susținerea catenarei și a liniei de contact, deoarece cei din beton, clasici, ca să spunem așa, nu sunt potriviți pentru forțele care se creează la viteze de 160 km/oră. Se montează stâlpi din oțel zincat, teoretic mult mai rezistenți la noile condiții de trafic feroviar. Toate bune și frumoase, numai că până acum stâlpii montați pe tronsoanele modernizate au fost aduși din China, iar calitatea lor lasă de dorit. Multe defecte, cum ar fi coroziunea accentuată, se pot vedea și cu ochiul liber de către orice profan, nu neapărat de un inginer de căi ferate.
Situația este pe cale să se schimbe radical, pentru că o companie locală este în curs să-și autorizeze stâlpii CFR made in Romania pe care-i produce la standarde europene. Este vorba de Electromontaj București, societate care nu este deloc un new-entry pe piața feroviară românească. Deja, compania are de ani buni autorizare din partea Autorității Feroviare Române (AFER) pentru lucrări de construcții-montaj la calea ferată. ”Acum suntem în curs de autorizare pentru produse, iar odată încheiată această operațiune putem deveni furnizori de produse la cheie”, spune Adrian Rădoi, director de Proiectare al Electromontaj.
Procedurile sunt în etapa finală, iar compania a organizat la finele săptămânii trecute, la centrul său de testări din Sectorul 3 al Capitalei, o prezentare a noilor stâlpi destinați rețelei feroviare din România. Oțelul din care sunt făcuți acești stâlpi provine din Luxemburg sau de la Arcelor Mittal Italia, fiind de calitate premium. Din păcate, combinatele siderurgice din România nu mai produc oțelurile necesare pentru stâlpii CFR. La Hunedoara se mai fabrică doar profile mari, la Călărași Tenaris fabrică doar țevi pentru transportul produselor petroliere, iar Liberty Galați mai produce doar tablă, când și când.
Stâlpii CFR made in Romania, testați cu succes
Una peste alta, chiar dacă oțelul nu este fabricat în România, în niciun caz el nu provine din țări din afara UE (cum ar fi China), iar produsul finit, adică stâlpul, este fabricat local. Tot în România se fac și testele, la centrul de testare al Electromontaj, la care apelează inclusiv societăți din Statele Unite ale Americii, datorită rigurozității încercărilor realizate aici.
Chiar la acest centru de testare au fost chemați reprezentanți ai AFER, ai Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, ai Autorității de Siguranță Feroviară Română (ASFR) și ai altor factori de decizie. Cu acest prilej, Stâlpul de susținere „B1200-S212” a fost testat cu succes la Stația de Încercări Stâlpi (SIS) a Electromontaj, pentru pentru a se verifica metoda de proiectare, ipotezele de calcul, metoda de detaliere a reperelor și calitatea fabricării, respectiv a materialului. Proiectantul sâlpului respectiv este Electromontaj SA, iar el este fabricat la Fabrica de Stâlpi Metalici Zincați a companiei.
Procesul de testare a simulat forțele care acționează asupra stâlpului în timpul rulării trenului pe calea ferată și a condițiilor externe. Încercarea stâlpului s-a făcut în conformitate cu standardul IEC 60652:2021 “Loading Test on Overhead Line Towers” și a specificației tehnice primite.
Mai multe detalii tehnice despre stâlpii produși de Electromontaj București și despre modul în care ei sunt testați pot fi consultate în prezentarea atașată:
T317_Procedura Testare Stalp B1200-S212-EM_04092024_v1
Staţia de Încercări Stâlpi a Electromontaj, la standarde internaționale
Staţia de Încercări Stâlpi (SIS) a Electromontaj are o fundaţie reglabilă care permite instalarea unor game variate de stâlpi cu dimensiuni la bază de până la 35×35 metri, un cadru pentru încărcările transversale şi un cadru dublu pentru încărcări longitudinale.
Forţa maximă pe un conductor este de 90 de tone pentru sarcinile transversale, 60 de tone pentru sarcini longitudinale şi 45 de tone pentru sarcini verticale. Sunt disponibile nu mai puțin de 26 de trolii pentru foțele transversale, 20 de trolii pentru forțele longitudinale și alte 20 pentru foțele verticale. Se pot testa stâlpi cu o înălţime maximă de 80 de metri.
Forţele sunt aplicate cu trolii electrice reversibile. Toate troliile pot fi controlate local sau de la distanţă, din camera centrală. Sarcina se aplică prin cabluri şi se măsoară cu ajutorul celulelor de sarcină instalate cât mai aproape de punctul de aplicare a încărcării. Aplicarea încărcărilor (troliile) și citirile celulelor de sarcină sunt controlate printr-un sistem computerizat din camera centrală a staţiei de încercări (sistemul SCADA). Deplasările stâlpilor se măsoară cu ajutorul teodolitelor, iar comunicarea dintre managerul de testare şi operatori se realizează prin staţii radio.
Plan de investiții ambițios pus în aplicare de Electromontaj
Electromontaj este o companie de construcții-montaj, înființată în anul 1949, cu sediul în România, cu proiecte în întreaga lume, lider pe piața construcțiilor energetice din România.
Grupul Electromontaj, care are un număr de 1.200 de angajați, include companii care furnizează conductoare aeriene, cleme și fitinguri, construiesc stâlpi, fundații forate, stații electrice și au capacitatea de a dezvolta o gamă largă de proiecte de construcții în diverse industrii: energie verde, telecomunicații, imobiliare, utilități, infrastructură rutieră și feroviară.
”Pe partea de structuri metalice, în momentul de față putem face aproape orice. Nu putem face arcade metalice mari, cum sunt acelea folosite la construcția stadioanelor. Deocamdată. Spun deocamdată, pentru că anul trecut acționarii Electromontaj au aprobat un plan de investiții în valoare de patru milioane de euro. După ce acest plan va fi realizat, vom putea face orice structură metalică”, spune Adrian Rădoi.