Cinci firme se ”bat” pe repararea a 184 km de cale ferată la Regionala Iași, în patru ani

Cinci companii au depus oferte la licitația lansată la mijlocul lunii ianuarie de CFR SA pentru încheierea unui acord cadru privind repararea a 184 km de cale ferată la Regionala Iași, în următorii patru ani.

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a postat pe 13 ianuarie 2023 în sistemul electronic de achiziții publice anunțul de licitație ce avea ca obiect ”Lucrări de întreținere prin înlocuirea la rând a elementelor componente ale suprastructurii căii pe raza Sucursalei Regionale CF Iași”. Valoarea totală estimată a contractului de tip acord cadru pe patru ani de zile este cuprinsă între 72.153.000 și 531.046.080 de lei.

Necesitatea contractului este motivată prin faptul că liniile de cale ferată de pe rețeaua feroviară de pe raza Sucursalei Regionale CF Iași prezintă o stare tehnică care nu permite exploatarea la capacitate maximă a capacității de transport și circulaţia trenurilor în condiţii de fiabilitate, confort şi siguranţă. În anunț este menționată uzura accentuată la întreg ansamblu de elemente din care este alcătuită calea ferată: şină, traverse, prinderi; trecerile la nivel prezintă degradări care îngreunează trecerea vehiculelor peste cale ferată.

Prin execuția acestor lucrări se realizează înlocuirea la rând a elementelor componente ale suprastructurii căii și realizarea căii fără joante, având ca rezultat, aducerea liniei în parametrii pentru viteza de circulație de 120 km/oră a trenurilor de călători și a trenurilor de marfă, și implicit, creșterea vitezei stabilite și ridicarea restricțiilor de viteză.

Cantitatea maximă a acordului cadru este de 184 km lucrare, iar cea minimă – de 25 km. Cantitatea maximă a unui contract subsecvent este de 51 km lucrare, iar cea minimă – de 5 km. Acordul-cadru va fi încheiat la nivel Central CFR, iar contractele subsecvente se vor încheia la nivel de regională, în limita fondurilor alocate.

Firmele care vor să obțină contractul de cale ferată la Regionala Iași

Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare a fost data de 7 martie 2023, ora 15:00.

Potrivit anunțului din SEAP, cinci companii au depus oferte, astfel: Bedamiro Holding Parcări Construct, SC Proiect Consult SRL, Antrepriza de Construcții Căi Ferate, Euro Construct Trading 98 și Rotary Construcții Mentenanță.