Chiar dacă toată lumea dădea ca sigură întreruperea circulației pe secția 801, din cauza automotoarelor retrase de pe traseu de ANPC, joi dimineață au fost doar patru trenuri anulate pe Titan Sud-Oltenița. Ce-i drept, acestea au fost la primele ore ale dimineții, spre nemulțumirea navetiștilor din comunele din Călărași și Ilfov care se duceau la muncă în București. Între timp, Transferoviar Călători a recurs la o soluție de avarie.
Stația feroviară Titan Sud din estul Capitalei nu a mai fost joi dimineață la fel de animată ca de obicei, din cauza faptului că Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a retras din circulație trei din cele cinci automotoare ale Transferoviar Călători care operau pe acest traseu.
Patru trenuri anulate pe Titan Sud-Oltenița și retur, joi dimineață
Au fost patru trenuri anulate pe Titan Sud-Oltenița și retur, astfel:
R 10270 plecare Oltenița 3,26 sosire Titan Sud 4,54
R 10274 plecare Oltenița 5,47 sosire Titan Sud 7,17
R 10276 plecare Oltenița 7,44 sosire Titan Sud 9,18
R 10271 plecare Titan Sud 5,22 sosire Oltenița 7,06.
Probleme mari pentru navetiștii din Călărași, ceva mai mici pentru cei din Ilfov
Cele mai mari probleme au fost pe sensul de intrare în Capitală, unde între primul tren care a plecat din Oltenița la 4,10 și a ajuns la Titan Sud la 5,43 (R 10272) și următorul, R 10278 (plecat din Oltenița la 9,14 și sosit la Titan Sud la 10,49) nu a mai circulat nimic timp de cinci ore. Din această cauză navetiștii fie au luat trenul de la primele ore ale dimineții, fie l-au luat pe următorul și au întârziat mult la serviciu, fie s-au descurcat fiecare cum a putut.
Ceva mai ușor a fost pentru navetiștii din Ilfov (Tânganu, Cernica și Căldăraru), care au putut să opteze pentru autobuzele operate de Serviciul de Transport Voluntari (STV) pentru a ajunge în București. Însă și această opțiune s-a dovedit a fi departe de cea ideală, având în vedere că pe Șoseaua de Centură se circulă pilotat în zona respectivă, din cauza unei lucrări rutiere începute și neterminate de ani buni. Cât despre navetiștii din județul Călărași (de la Oltenița și până la Frunzănești), aceștia nu au avut alte opțiuni decât, eventual, mașinile personale.
”Nașule, de ce se anulează trenuri?”
Ce-i drept, anulările de trenuri au fost anunțate la secțiunea special dedicată de pe site-ul Transferoviar Călători. Numai că nu toți navetiștii se uită pe site, iar în stațiile de pe traseu nu au fost puse anunțuri referitoare la cursele anulate.
Nici în stația Titan Sud nu era niciun anunț în acest sens, nici vizual și nici sonor. ”Nașule, de ce se anulează trenuri?”, îl întreabă o bătrânică de pe peron pe șeful de tren. ”Nu se mai anulează, mamaie, nimic”, îi răspunde acesta. Într-adevăr, de la ora când a fost pusă întrebarea nu s-a mai anulat niciun tren cu plecare din Titan Sud, însă trenul care trebuia să ajungă de la Oltenița la ora 9,18 nu a mai sosit.
S-au adus automotoare de la Galați
Ulterior, situația a fost adusă la normal printr-o soluție de avarie. ”Da, au fost anulate patru trenuri în cursul dimineții. 10276 este ultimul anulat, pentru că apoi vor sosi automotoare de la Galați”, ne-a declarat șefa de stație TFC de la Titan Sud.
Situația a fost mult mai gravă miercuri seara, când ultimul tren către Oltenița a plecat din Titan Sud la ora 18,34 (R 1087).
Apoi, următoarele trenuri (R 10289 cu plecare programată la ora 20,05, R 10291 la 21,05 și R 10293 la ora 22,45) au fost anulate. În aceste condiții, navetiștii care au scăpat de le muncă mai târziu au rămas cu buzele umflate pe peron. În plus față de aceste trenuri, au mai fost anulate și alte patru pe relația Oltenița-Titan Sud, însă la orele respective nu erau mulți care voiau să ajungă în București, fluxul mare fiind pe sens invers. Pe ruta Titan Sud-Oltenița și retur circulă zilnic 12 perechi de trenuri operate de TFC.
Amendă și retragerea din circulație a automotoarelor
Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au dat o amendă pentru Transferoviar Călători, în valoare de 30.000 de lei, și au retras din circulație trei automotoare, după cum am scris anterior.
Reprezentanţii ANPC au transmis că au aplicat sancţiuni SC Transferoviar Călători SRL, în urma unor controale care au identificat nereguli grave la trei automotoare utilizate pe secția de circulație 801 Titan Sud-Oltenița. În urma inspecţiei au fost constatate următoarele deficienţe majore privind igienizarea spaţiilor destinate călătorilor: pavimente neconforme, cu resturi alimentare şi ambalaje, uzate excesiv; geamuri crăpate; grupuri sanitare într-o stare avansată de degradare, neigienizate şi cu mirosuri nespecifice; scaune rupte, pătate şi uzate excesiv; pereţi interiori murdari, cu pânze de păianjen şi insecte; sistem de ventilaţie cu depuneri masive de praf; perdele de protecţie murdare şi pătate. În plus, echipele de control au identificat nereguli privind utilizarea şi diluarea substanţelor de igienizare, fără verificarea corespunzătoare a materialelor şi soluţiilor folosite.
Șeful ANPC: ”Este de neconceput într-o societate modernă”
”Ceea ce au descoperit comisarii ANPC în aceste automotoare este de neconceput într-o societate modernă. În astfel de situații sănătatea călătorilor poate fi pusă în pericol, în condițiile în care aceste mijloace de transport ar trebui să fie un simbol al siguranței și confortului. Pavimente murdare, geamuri crăpate, grupuri sanitare într-o stare de degradare revoltătoare, acestea nu sunt doar încălcări ale normelor, ci acte de dispreț față de călători. ANPC nu va tolera niciun fel de abatere când vine vorba de drepturile consumatorilor și vom continua să sancționăm cu toată fermitatea orice tentativă de a compromite siguranța publică”, a scris Sebastian Hotca, directorul interimar al ANPC, pe contul lui de Facebook, unde a publicat și câteva fotografii din trenurile Titan Sud-Oltenița.
Călin Mitică, patronul TFC, a sechestrat automotoarele CFR Călători
Patronul Transferoviar Călători este Călin Mitică, cel care deține și reparatorul de material rulant Remarul 16 Februarie Cluj-Napoca.
Acesta nu numai că nu are grijă de trenurile sale, dar a sechestrat de șase ani și șase automotoare Siemens Desiro ale SNTFC CFR Călători. Trenurile sunt în curtea unității reparatoare din Cluj-Napoca, unde fuseseră duse la reparat pe baza unui contract semnat cu operatorul feroviar de stat încă din anul 2018. Din cele 12 duse la Cluj, doar șase s-au mai întors. Situația este arhicunoscută de autorități, însă toată lumea se face că nu vede și nu acționează în niciun fel pentru recuperarea lor. CFR Călători a deschis doar un proces pe civil, fără a face plângere penală.