Metrorex va termina anul 2022 pe profit

Deși a avut un buget pe anul trecut ce conținea pierderi importante, compania de transport cu metroul în București, Metrorex va termina anul 2022 pe profit.

Compania de Transport cu metroul Metrorex va încheia anul 2022 cu un profit de 1,8 milioane lei, în pofida faptului că bugetul aprobat inițial stabilea o pierdere brută la nivelul de 418 milioane lei. Ulterior, la rectificarea bugetului, pierderea a fost ajustată la 100 de milioane de lei pentru ca acum execuția să indice un profit minim de 1,8 milioane de lei.

Surse apropiate au declarat pentru Club Feroviar că schița proiectului de buget pe anul acesta prevede pierderi de 400 de milioane de lei.

Metrorex va termina anul 2022 pe profit în pofida crizei economice

Rezultatele sunt obținute într-un mediu economic dificil marcat de inflație, costuri în creștere cu energia electrică. „Cheltuielile cu energie electrică, termică și apă au fost estimate în creștere în anul 2022 față de valorile preliminate/realizate ale anului 2021, cu 222,36 %, din cauza creșterii prețurilor practicate de furnizorii actuali de energie pe piața de profil și la nivel internațional, a creșterii prețurilor practicate de furnizorii de ultimă instanță (FUI) și de nefinalizarea procedurilor de achiziție prin licitație deschisă la prețurile estimate”, se arăta în proiectul de buget al Metrorex pe anul 2022.

Totuși, deși nu a reușit să încheie mai multe licitații destinate achiziției de energie electrică, Metrorex a beneficiat în 2022 de prețuri reglementate de stat care au ajutat compania să se mențină pe linia de plutire.